Mai exista un risc surprinzator legat de glicemia ridicata, de care
majoritatea oamenilor nu este constienta si care are implicatii foarte
serioase pentru bolile cerebrale degenerative, inclusiv Alzheimer.
Nivelurile ridicate ale glucozei pot determina imbatranirea mai rapida a
intregului organism, un gand departe de a fi imbucurator.
Pe scurt, valorile mari ale glicemiei, ca si consumarea unor
cantitati mari de zahar, va pot vatama creierul, accelerand procesul de
imbatranire prin reactiile chimice din celule.
Renumitul specialist Anthony Cerami de la Institutul Picower pentru
Cercetari Medicale din Manhas-set, New York, a explicat ca glucoza din
sange reactioneaza cu proteinele creand aberantele asa-numite
glicoproteine ori proteine incrucisate\” ‘ un fel de resturi celulare
care se acumuleaza in celule, dereglandu-le mecanismele.
Aceste proteine deteriorate de zahar den galben-cafenii; ele suni
numite produsi finali de glicozilare avansata (AGE)* si accelereaza
imbatranirea. Ele provoaca ingalbenirea\” oaselor, rigidizarea
articulatiilor, intarirea si obturarea vaselor de sange si functionarea
defectuoasa a organelor, inclusiv a creierului.
Procesul, spune dr. Cerami, seamana cu ceea ce se intampla cu un pui
pus la cupior. Pielea ii devine cafenie si crocanta. Trecem si noi prin
acest proces, datorita temperaturii corpului, pe masura ce imbatranim.
In esenta, ne coacem foarte incet pe durata vietii”, spune el. In
celulele nervoase, acest proces de coacere nu arata prea bine.’ Acesti
produsi finali de glicozilare avansata sunt la fel de periculosi pentru
creier ca si radicalii liberi. De fapt, produsii isi duc la indeplinire
distrugerea generand radicalii liberi.
Cercetatorii care incearca sa descopere misterul imbatranirii umane
stiu despre acesti produsi finali de glicozilare avansata de ceva vreme
si cred ca vinovate pentru acestia sunt nivelurile de glucoza care
circula in sange ‘ cu cat glicemia este mai mare, cu atat creste
cantitatea acestora.
Proteinele deteriorate de zahar sunt foarte numeroase in sangele
diabeticilor, de exemplu. intr-adevar, cercetatorii germani afirma ca
produsii finali de glicozilare avansata reprezinta prima etapa catre
afectiunea diabetica numita neuropatie.
Ei considera de asemenea ca acest proces de glicozilare “este vinovat
de distrugerea celulelor cerebrale, care conduce la instalarea bolilor
neurodegenerative, inclusiv Alzheimer, si posibil, la pierderea memoriei
legata de inaintarea in varsta.
Un eminent cercetator, Siegfried Hoyer de la Universitatea din
Heildelberg, sugereaza ca unele forme de Alzheimer sunt legate de
anormalitati in felul in care creierul meolizeaza glucoza, din care
rezulta cantitati excesive de produsi finali de glicozilare avansata ce
distrug nervii, radicalii liberi si formarea de gheme neurofibrilare
care ucid celulele cerebrale.