Treceți la conținutul principal

PRODUSE SI MARCI

Terapia medicală nutriţională pentru diabet în vremurile vechi


În trecut, se bazau pe terapia nutriţională

Înainte de descoperirea insulinei, controlul diabetului se baza pe terapia nutriţională.  În 1550 î.H.,  înainte de a se cunoaşte că glucoza era implicată în diabetul zaharat, se prescriau diete bogate în carbohidraţi.

Mai târziu, în sec. VI,  se credea că alimentele cu amidon consumate zilnic  erau cauza declanşării diabetului şi s-a pledat pentru o dietă redusă în carbohidraţi ca mai târziu, în secolul XVII, să se întoarcă recomandarea pentru dieta bogată în carbohidraţi considerându-se că aceasta era metoda de a înlocui zahărul pierdut în urină.  

terapie, nutritie, diabetSecolul XVIII a adus cu el dieta bogată în proteine şi în grăsimi şi preocuparea crescută pentru gustul acesteia. 

Noua abordare a fost continuată şi în secolul al XIX-lea. S-a recunoscut că, dacă dieta nu este tolerată, nu va fi urmată.  În plus, tema nutriţiei primare a continuat să fie cea bogată în grăsimi, săracă în carbohidraţi şi în calorii.  

În acelaşi timp, câteva persoane erau încă convinse că dieta necesară pentru diabetul zaharat  rămânea cea care trebuia să înlocuiască pentru organism, zahărul eliminat în urină şi recomandau diete bogate în carbohidraţi (lapte, cartofi, orez sau ovăz).


După descoperirea insulinei (1921-1950), se schimbă desigur şi atenţia nutriţiei. Insulina (1921) era văzută ca un miracol care salvează vieţi. Dădea posibilitatea creşterii consumului de alimente şi îmbunătăţea starea nutriţiei. Utiliarea insulinelor a crescut, acestea au devenit mult mai purificate şi au avut acţiuni destul de standard. Era clar că era nevoie de un aport alimentar consistent.
 
În 1935, E.P. Joslin scria: „În predarea pacientului diabetic despre dieta sa, am pus accentul pe valorile carbohidraţilor şi l-am învăţat câte ceva despre valorile pentru proteine şi grăsimi. Dacă un pacient va înţelege valorile carbohidraţilor a 7 feluri de alimente şi va folosi bunul simţ, el va face rareori greşeli mari”.


nutritie, diabet, terapie
În prezentul  şi viitorul practicii nutriţiei pentru diabetul zaharat, vedem o creştere a individualizării dietei pacientului.

Sursa: Handbook of diabetes medical nutrition therapy – Margaret A. Powers (RD.)

În prezent se discută mult pe tema dietei optime a diabetului.  În 1994, ADA a recomandat consumul a 60-70% carbohidraţi din aportul caloric pe zi.  Această recomandare este controversată de unii cercetători care spun că dieta ideală este totuşi cea de 40% carbohidraţi, în timp ce alţii susţin că nivelul ridicat de fibre şi o dietă de 75% carbohidraţi din caloriile zilnice aduc mai multe beneficii sănătăţii.


Postări populare de pe acest blog

Glutationul și rolul lui în organismul nostru

Glutationul este o substanta care exista deja in organismul nostru. Glutationul creste nivelul de celule T citotoxice din limfocite, neutralizeaza radicalii liberi, este un puternic antioxidant ce ajuta si reglarea nivelurilor celorlalti antioxidanti si detoxifica ficatul. Un nivel scazut de glutation e prezent la indivizii imunocompromisi, cei cu boli neurodegenerative, cum sunt scleroza multipla, SLA, Alzheimer si Parkinson, ateroscleroza, cataracta, diabet, in cazul distrugerilor provocate de medicamente farmaceutice, la cei cu cancer si la bolnavii de SIDA cu rata scazuta de supravietuire. Glutationul trebuie produs in interiorul celulelor. Glutationul  administrat oral nu are niciun efect. Nivelul de glutation din celule este afectat de bolile cronice, expunerea la radiatii, poluanti si toxine, medicamentele farmaceutice care pot afecta ficatul, activitatea radicalilor liberi (stresul oxidativ), infectii, rani, traume, activitate atletica intensa. Nivelul ace...

Suplimentele de magneziu sporesc capacitatea cerebrală

Ziarul online Neuron a publicat un studiu care a demonstrat că majorarea cantităţii de magneziu la nivelul creierului ajută la învăţare, stimulând memoria. În acelaşi timp, studiul spune că nivelurile mici de magneziu dăunează funcţiei cognitive, ducând la o deteriorare mai rapidă a memoriei la oamenii în vârstă. Profesorul Guosong Liu a condus o cercetare ce verifică dacă suplimentele alimentare cu magneziu stimuleaza puterea creierului. „Magneziul este esenţial pentru funcţionarea normală a multor ţesuturi din corp, incluzând aici creierul, şi, într-un studiu anterior, noi am demonstrat că acest mineral a ajutat plasticitatea sinaptică în celulele cerebrale cultivate”, explică dr. Liu. Dr. Liu şi colegii săi au dezvoltat un compus ce conţine acest mineral, magneziu-L-treonat (MgT), care ar putea majora semnificativ cantitatea de magneziu din creier prin intermediul suplimentelor alimentare. „Am descoperit că un nivel crescut de magneziu în creier sporeşte multe for...

Hipotiroidismul - o afectiune a tiroidei

Nutritionistii avertizeaza ca stresul poate afecta grav glandele suprarenale. „Daca esti foarte stresat, corpul nu mai produce cantitatea suficienta de hormoni, cum ar fi adrenalina, cortizon si aldosteron. Acest lucru afecteaza balansul sarurilor din organism si asta explica de ce unii oameni simt mereu nevoia sa manance gustari sarate”, explica Shona Wilkinson, un nutritionist din Marea Britanie, pentru   Daily Mail . Consumul excesiv de mancaruri sarate poate insemna de asemenea ca suferi de o insuficienta de iod – asta are legatura cu problemele de glanda tiroida.  Limba este un muschi incredibil de important, care te ajuta sa mesteci si sa inghiti hrana, sa o gusti (in medie limba are circa 9 000 de papile gustative) si sa vorbesti. Insa limba ta poate face mult mai multe pentru tine decat credeai. Spre exemplu iti poate indica o problema de sanatate sau o acumulare de toxine in organism. Cand este sanatoasa, limba ta ar trebui sa aiba o culoare rozali...