Un
nivel scazut de glutation e prezent la indivizii imunocompromisi, cei cu boli
neurodegenerative, cum sunt scleroza multipla, SLA, Alzheimer si Parkinson,
ateroscleroza, cataracta, diabet, in cazul distrugerilor provocate de
medicamente farmaceutice, la cei cu cancer si la bolnavii de SIDA cu rata
scazuta de supravietuire.
Glutationul
trebuie produs in interiorul celulelor. Glutationul administrat oral nu
are niciun efect. Nivelul de glutation din celule este afectat de bolile
cronice, expunerea la radiatii, poluanti si toxine, medicamentele farmaceutice
care pot afecta ficatul, activitatea radicalilor liberi (stresul oxidativ),
infectii, rani, traume, activitate atletica intensa. Nivelul acestuia scade odata
cu varsta.
Glutationul
are functie de coenzima in numeroase reactii de oxidoreducere. Acesta foloseste
ca antioxidant, reactionand cu agentii oxidanti potential periculosi,
oxidandu-i. Acest lucru este important in functionarea normala a proteinelor,
hemoglobinei, lipidelor membranare. Nivelurile ridicate de glutation in sange
sunt asociate cu longevitatea.
Ficatul
este cel mai mare depozit de glutation, dar in concentratii mari
glutationul se gaseste si in splina, rinichi, pancreas, cornee. Nivelul celular al glutationului
este stimulat de acidul alfa lipoic, glutamina, colostru, seleniu si vitaminele
C, B6 si B2. Eficienta
vitaminelor C, E si a coenzimei Q10 depinde de nivelul de glutation din
organism.
Efectele
benefice ale glutationului:
1. este
principalul antioxidant endogen produs de celule, participand direct la
neutralizarea radicalilor liberi si a compusilor oxigenului reactiv, precum si
la mentinerea antioxidantilor exogeni, cum ar fi vitaminele C si E in forma lor
redusa (activa).
3.
inhiba absorbtia si favorizeaza eliminarea din organism a metalelor grele,
fumului de tigara, pesticidelor, fungicidelor, hormonilor in exces,
colorantilor alimentari, detergentilor, supradozelor medicamentoase;
4.
reduce efectele toxice ale chimio si radioterapiei, expunerii la radiatii
ionizante, explorarilor radiologice;
5.
protejeaza impotriva efectului mutagen al radiatiilor ultraviolete;
6.
previne aparitia si reduce evolutia hepatitelor, cirozelor si a cancerului
hepatic prin puternica actiune detoxifianta;
7.
stimuleaza detoxifierea limfei prin eliminarea toxinelor pe cale biliara;
8. este
unul dintre cei mai puternici si mai importanti antioxidanti ai organismului;
este numit “antioxidantul miraculos”; stresul oxidativ produs prin deficit de
glutation are un rol major in patogenia cancerului, astmului, bronsitei
cronice, emfizemului, fibrozei chistice, mucoviscidozei pulmonare, autismului,
deficitului de atentie si hiperactivitate, bolii Parkinson, maladiei Alzheimer,
SLA, sclerozei multiple, schizofreniei, dischineziei tardive;
9.
protejeaza impotriva leziunilor si a emboliilor cerebrale, bolii Crohn,
infectiei cu Helicobacter pylori, enterocolitei, pancreatitei (si a celei de
etiologie alcoolica), infertilitatii masculine, etc.
10.
protejeaza impotriva leziunilor din sindromul de ischemie – reperfuzie
11.
imunomodulator- puternic antiviral in infectii cu virusul Herpes simplex 1,
HIV, virusul Epstein Barr, virusurile hepatitice; sustine reactia de aparare
impotriva infectiilor rezistente la tratamentul alopat;
12.
adjuvant in tratamentul sindromului de oboseala cronica si al fibromialgiei;
13.
benefic in tratamentul degenerescentei maculare; reduce riscul aparitiei
cataractei (cristalinul are un mecanism propriu care faciliteaza captarea
glutationului; aparitia si evolutia cataractei sunt favorizate de scaderea
nivelului de glutation);
14.
reduce formarea placilor ateromatoase in hipercolesterolemie;
15.
stabilizeaza si mentine nivelul glicemiei in diabetul non-insulinodependent,
asigura protectie fata de afectiunile renale, cardiovasculare, cerebrale conexe
diabetului;
16.
protejeaza impotriva hipoacuziei produse de traume sonore;
17.
adjuvant in stari casectice (stare generala proasta, care se manifesta prin
tulburarea functiilor organismului, scadere marcanta in greutate, anemie
extrema, hipotermie, etc.);
18.
creste performantele atletice;
19.
dermatoprotector (psoriazis, dermatita de contact);
20.
reduce dependenta de droguri si de alcool si elimina fumul de tigara din
organism;
21.
este esential pentru capacitatea sistemului imunitar de a-si exercita intregul
sau potential, de exemplu: (I) antigen modulant al limfocitelor, astfel
influentand productia de citokine si tipul de raspuns (celular sau umoral) care
se dezvolta, (II) consolidarea proliferarii limfocitelor, crescand astfel
magnitudinea de raspuns, (III) consolidarea activitatii de distrugere a
celulelor T citotoxice si a celulelor NK si (IV) apoptoza de reglementare, prin
urmare, mentinerea controlului asupra raspunsului imun;
22.
acesta joaca un rol fundamental in numeroase reactii metabolice si biochimice,
cum ar fi sinteza si repararea ADN-ului, sinteza proteinelor, sinteza de
prostaglandine, transportul aminoacizilor si activarea enzimelor. Astfel,
fiecare sistem din organism poate fi afectat de starea sistemului de glutation,
mai ales sistemul imunitar, sistemul nervos, sistemul gastro-intestinal si
plamanii.
Productia
de glutation este limitata de disponibilitatea de cisteina. Grupul de cisteina
Sulfidril (tiol) serveste ca donator de electron si este responsabil de
activitatea biologica a glutationului. Cu toate acestea, consumul de suplimente
cu aminoacidul liber cisteina (ceea ce exista in componenta produselor
etichetate cu Glutation din plafare si farmacii) nu este recomandat, pentru ca
cisteina se oxideaza pe raft si in tractul digestiv. In concluzie, beneficiile
consumului acestor produse care nu sunt sustinute de nici un fel de studii
clinice care sa demonstreze eficacitatea lor in cresterea reala a
glutationului, sunt foarte reduse.