Treceți la conținutul principal

PRODUSE SI MARCI

Terapia Ornish - terapia revolutionara in bolile cardiace


Dr. Anca Cioltan

Terapia Ornish este de fapt un program de tratament care se adreseaza bolnavilor cu boli cardiovasculare, in special boli coronariene. Dr. Dean Ornish a incercat si a reusit sa vindece bolile coronariene prin deblocarea arterelor coronare. Terapia sa se bazeaza pe o schimbare radicala a modului de viata al pacientilor.

Medicul american ofera prin studii documentate, efectuate pe o durata de 14 ani, in care au fost urmariti si tratati mii de bolnavi, un program de vindecare a bolilor de inima care exclude medicamentele sau interventiile chirurgicale. Programul sau de tratament se numeste “Deschiderea inimii” si vindeca atat trupul cat si sufletul.

Schimbarea modului de viata duce la disparitia aproape totala a aterosclerozei iar bolile coronariene severe sunt vindecate, dupa numai 1 an, fara medicamente. Dr. Ornish a constatat ca, daca sunt tratate doar simptomele unei boli de inima, fara a se insista asupra cauzelor profunde, care sunt foarte importante, exista probabilitatea ca acea boala sa reapara. De aceea, aceasta terapie urmareste vindecarea cauzelor profunde ale bolii, pornind de la corectarea modului gresit de viata al pacientului pana la problemele emotionale care ating sufletul.

Terapia Ornish combina trei metode de tratament si anume 
schimbarea alimentatiei 
  • miscarea moderata 
  • managementul de stressului 

1. Schimbarea alimentatiei

Terapia Ornish recomanda hrana strict vegetariana, renuntarea la fumat si la alcool. Dieta trebuie sa fie foarte saraca in grasimi si colesterol, daca se urmareste prevenirea bolii cardiace. in cazul in care se urmareste vindecarea, e necesar ca dieta sa nu contina nici un fel de grasimi animale, uleiuri sau alte grasimi concentrate. Zaharul, alcoolul si sarea pot fi utilizate numai in cantitati infime. De asemenea este exclusa cofeina si stimulentele de orice fel.

Dieta recomandata de dr. Ornish consta in administrarea unei alimentatii bazata pe zarzavaturi, cereale si fasole uscata. Se elimina treptat din alimentatie, pana se ajunge la eliminarea totala, produsele animale (carnea, branza, laptele cu grasime, ouale) si uleiul.

Carnea se poate inlocui cu unul din urmatoarele ingrediente: cereale fierte, orez, bulgur (grau sfaramat, prefiert si uscat) mei, cuscus, fasole boabe, fulgi de fasole deshidratati, zarzavaturi taiate marunt si fierte in abur (morcovi, dovlecei, ciuperci) morcovi rasi, tofu taiat cuburi sau pisat.

Renuntarea la fumat

Nicotina este unul din drogurile psihoactive cu efecte in principal asupra asupra creierului si asupra sistemului nervos. Nicotina stimuleaza sistemul nervos simpatic si eliberarea de hormoni de stres (adrenalina) ceea ce conduce la contractia vaselor de sange. Se poate ajunge la dureri toracice, infarct miocardic dar si la accidente cerebrale. Poate conduce la infertilitate.

Renuntarea la fumat 
  • va scadea frecventa durerilor de inima in cazul unei cardiopatii coronariene 
  • va creste capacitatea de perceptie a gustului si a mirosului 
  • va creste energia sexuala 
  • va creste imunitatea 

Simpla respectare a programului de terapie Ornish conduce la o rapida renuntare la fumat si elimina efectele secundare ale dezintoxicarii.

2. Miscarea moderata

Exercitiile fizice sunt, fara indoiala, necesare pentru mentinerea starii de sanatate si pentru prelungirea duratei vietii. Ornish recomanda exercitii fizice facute cu masura: plimbare zilnica 30 minute, sau de trei ori pe saptamana, o plimbare de o ora. Mai sunt indicate exercitii fizice continue (aerobice) – 40 minute, sase zile pe saptamana.

Acest minim de miscare ajuta ca bolnavii sa se simta mult mai bine. Este important ca aceste exercitii sa fie realizate regulat. Plimbarea poate fi facuta seara, dupa o zi de munca sau dimineata. Prin antrenament regulat se mareste numarul de vase sangvine din muschi, ceea ce conduce la o mai buna irigare si alimentare a lor cu oxigen. Antrenamentul fizic poate sa contribuie la reducerea procentului de grasime din organism, are efect benefic asupra structurii oaselor, mareste nivelul colesterolului HDL („colesterol bun”) si scade nivelul trigliceridelor.

3. Tehnicile de management al stressului includ 
  • exercitii de relaxare profunda 
  • exercitii de streching – sunt exercitii care maresc flexibilitatea corpului 
  • exercitii de respiratie 
  • meditatie 
  • exercitii de imaginatie creatoare dirijata (vizualizare) 

Relaxarea profunda a muschilor este o metoda simpla prin care se relaxaxeaza fiecare muschi al corpului, progresiv. Exercitiile de streching servesc la formarea flexibilitatii corpului, au putine lucruri in comun cu sportul, ele se executa incet, cu blandete si control. Aceste exercitii permit echilibrarea in fiinta a fortelor polare, ne ajuta sa regasim armonia atat in interior cat si in exterior. Ornish afirma ca spiritul influenteaza corpul, si invers, constitutia fizica are efect asupra spiritului.

Atunci cand ne confruntam cu situatii de stress, toti muschii nostri se incordeaza, pentru a fortifica corpul si a-l apara. In conditii de srees cronic, muschii nostri sunt permanent incordati. Prin exercitii care intind muschii incordati ajutam corpul si totodata si spiritul sa-si regaseasca echilibrul.

Tehnicile de respiratie

Modificarile care se produc atat in corpul fizic cat si la nivelul constiintei influenteaza respiratia si invers, modificarile respiratiei influenteaza constiinta. Tehnicile de respiratie realizate in terapia Ornish echilibreaza sistemul nervos si au efect calmant asupra corpului. Sunt incluse tehnicile de respiratie abdominala, respiratie toracica, respiratie profunda si respiratie in rafale.

Meditatia

Este arta prin care se aduce spiritului pacea interioara. Practica meditatiei poate sa fie dificila la inceput, cere rabdare si exercitiu pana cand se ajunge la linistirea spiritului si la bucuria de a trai. Aceste trairi interioare ne elibereaza de sentimentul de izolare. Meditatia ne ofera posibilitatea sa patrundem in profunzimea tulburarilor care pot apare in viata noastra si le poate inlatura. Meditatia ne ajuta sa fim mai eficienti in actiune si sa ne concentram la ceea ce avem de indeplinit.

Vizualizarea dirijata

Corpul uman reactioneaza la reprezentari de imagini. Se vizualizeaza imagini terapeutice cu inima care este sanatoasa si bate regulat, sau se vizualizeaza cum sunt topite placile de aterom iar sangele curge lin si fara obstacole.

Acest program de tratament poate sa schimbe in bine viata multor oameni. Este un program care vindeca nu numai inima, ci si sufletul.


Postări populare de pe acest blog

Glutationul și rolul lui în organismul nostru

Glutationul este o substanta care exista deja in organismul nostru. Glutationul creste nivelul de celule T citotoxice din limfocite, neutralizeaza radicalii liberi, este un puternic antioxidant ce ajuta si reglarea nivelurilor celorlalti antioxidanti si detoxifica ficatul. Un nivel scazut de glutation e prezent la indivizii imunocompromisi, cei cu boli neurodegenerative, cum sunt scleroza multipla, SLA, Alzheimer si Parkinson, ateroscleroza, cataracta, diabet, in cazul distrugerilor provocate de medicamente farmaceutice, la cei cu cancer si la bolnavii de SIDA cu rata scazuta de supravietuire. Glutationul trebuie produs in interiorul celulelor. Glutationul  administrat oral nu are niciun efect. Nivelul de glutation din celule este afectat de bolile cronice, expunerea la radiatii, poluanti si toxine, medicamentele farmaceutice care pot afecta ficatul, activitatea radicalilor liberi (stresul oxidativ), infectii, rani, traume, activitate atletica intensa. Nivelul ace...

Suplimentele de magneziu sporesc capacitatea cerebrală

Ziarul online Neuron a publicat un studiu care a demonstrat că majorarea cantităţii de magneziu la nivelul creierului ajută la învăţare, stimulând memoria. În acelaşi timp, studiul spune că nivelurile mici de magneziu dăunează funcţiei cognitive, ducând la o deteriorare mai rapidă a memoriei la oamenii în vârstă. Profesorul Guosong Liu a condus o cercetare ce verifică dacă suplimentele alimentare cu magneziu stimuleaza puterea creierului. „Magneziul este esenţial pentru funcţionarea normală a multor ţesuturi din corp, incluzând aici creierul, şi, într-un studiu anterior, noi am demonstrat că acest mineral a ajutat plasticitatea sinaptică în celulele cerebrale cultivate”, explică dr. Liu. Dr. Liu şi colegii săi au dezvoltat un compus ce conţine acest mineral, magneziu-L-treonat (MgT), care ar putea majora semnificativ cantitatea de magneziu din creier prin intermediul suplimentelor alimentare. „Am descoperit că un nivel crescut de magneziu în creier sporeşte multe for...

Hipotiroidismul - o afectiune a tiroidei

Nutritionistii avertizeaza ca stresul poate afecta grav glandele suprarenale. „Daca esti foarte stresat, corpul nu mai produce cantitatea suficienta de hormoni, cum ar fi adrenalina, cortizon si aldosteron. Acest lucru afecteaza balansul sarurilor din organism si asta explica de ce unii oameni simt mereu nevoia sa manance gustari sarate”, explica Shona Wilkinson, un nutritionist din Marea Britanie, pentru   Daily Mail . Consumul excesiv de mancaruri sarate poate insemna de asemenea ca suferi de o insuficienta de iod – asta are legatura cu problemele de glanda tiroida.  Limba este un muschi incredibil de important, care te ajuta sa mesteci si sa inghiti hrana, sa o gusti (in medie limba are circa 9 000 de papile gustative) si sa vorbesti. Insa limba ta poate face mult mai multe pentru tine decat credeai. Spre exemplu iti poate indica o problema de sanatate sau o acumulare de toxine in organism. Cand este sanatoasa, limba ta ar trebui sa aiba o culoare rozali...