Dr.
Richard K. Bernstein are 78 de ani si are diabet tip 1 de la varsta de 12 ani.
In primii 30 de ani de diabet a urmat o dieta bogata in carbohidrati si saraca
in grasimi, asa cum ii prescria medicul dupa normele ADA.
Dupa
acesti ani au aparut complicatii destul de grave care l-au determinat sa-si
schimbe stilul de viata si dieta. Cu sustinerea sotiei, de profesie medic, a
urmat o dieta saraca in carbohidrati si mai bogata in lipide si proteine. A
reusit ca acele complicatii vechi sa devina reversibile, si-a perfectionat
tehnica tratamentulului care insemna o dieta sanatoasa, exercitii fizice si
insulina mai putina impusa de noile schimbari si nu s-a oprit in acel punct al
vietii sale.
Dr.
Bernstein a incercat sa publice tehnica sa in mai multe reviste medicale
importante, dar nu a reusit pentru ca acesta nu era medic, asa ca la 45 de ani
a renuntat la profesia de inginer si a urmat Colegiul de Medicina devenind
medic. In prezent este director emerit al Peripheral Vascular Disease Clinic of
the Albert Einstein College of Medicine at the Bronx Municipal Hospital Center.
Richard K. Bernstein – Viata mea cu diabet
Trebuie
sa recunosc ca mi s-au parut foarte interesante tehnicile de tratament si
teoria Dr. Bernstein. Am extras doar o parte din acestea si vi le fac
cunoscute si voua.
Legile numerelor mici
Legile numerelor mici
« Big
inputs make big mistakes; small inputs make small mistakes.” Predicitibilitatea
este jocul in diabet pentru a mentine o glicemie normala.
1. Legea
estimarii glucidelor
Pentru
o persoana cu diabet, care are 68 de kg, ADA recomanda pana la 150 HC/masa.
1 g CH ridica cam 5 mg/dl.
1 g CH ridica cam 5 mg/dl.
Dr. Bernstein propune intrari mici de CH:
- 10% din 150 g/masa
- sa se manance alimente care cresc glicemia f. putin
(in loc sa se manance 150 g paste, sa se manance salata)
- 10% din 150 g/masa
- sa se manance alimente care cresc glicemia f. putin
(in loc sa se manance 150 g paste, sa se manance salata)
- pe
masura ce se scade cantitatea de CH , se ridica cea de proteine
(si proteinele provoaca o crestere a gl. daca sunt peste 0,8 **/kcp/zi, dar crestera gl. se face mult mai lent si intr-un grad mult mai mic.
(si proteinele provoaca o crestere a gl. daca sunt peste 0,8 **/kcp/zi, dar crestera gl. se face mult mai lent si intr-un grad mult mai mic.
2. Legea
absorbtiei dozei de insulina
Cand
injectezi insulina, aceasta nu ajunge toata in sange. Cercetarile au aratat ca
exista un nivel de incertitudine in ce priveste cat de mult absorbtia de
insulina este totala. Cu cat folosesti mai multa insulina, cu atat niveluld e
incertitudine este mai mare pentru absorbtia ei totala.
Dr.
Bernstein spune ca insulina exogena este perceputa ca o substanta straina
corpului si este distrusa de sistemul imunitar inainte de a ajunge in sange.
Cantitatea de insulina pe care organismul o poate distruge depinde de mai multi
factori. Depinde cat de mare este doza injectata. O doza mai mare provoaca o
iritatie si o inflamatie mai mare, care vor activa mai mult sistemul imunitar.
Alti
factori includ profunzimea, viteza si locatia de injectare. Cand injectam
insulina, activam anticorpi antiinsulinici. Cantitatea de insulina care ajunge
in sange va avea unele variabilitati. Cu cat este mai mare doza, cu atat este
mai mare variatia.
Cercetatorii
de la Univ. din Minnesota au demonstrat ca pentru o doza de aprox. 20 u.i. de
insulina injectat in brat, veti avea o variatie de 39% din totalul pe care o
face in fluxul sanguin de la o zi la alta. Injectiile in burta au avut o
variatie de 29% a actiunii insulinei.
3. Legea
sincronizarii insulinei
Dozele
mici incep sa lucreze aproximativ dupa 45 min. si nu se termina timp de cel
putin 5 ore. Lispro incepe sa actioneze in aproximativ 20 min. si termina in
cel putin 5 ore. Acest lucru este considerabil mai lent decat viteza cu care
carbohidratii rapizi ridica zaharul in sange.
John
Galloway, director medical la Elly Lilly, a facut un experiemnt pe un voluntar
nondiabetic. A injectat 70 unitati de insulina. Insulina regular se spune ca
dureaza 4-12 ore.
A fost
nevoie de o saptamana ca sa fie monitorizat pentru a nu face hipoglicemii,
voluntarul fiind perfuzat cu glucoza.
Injectiile
cu doze mai mari de insulina incep sa lucreze mai repede, dureaza mai mult si
au un calendar mai putin previzibil.
ADA
recomanda diete bogate in CH si saraca in grasimi, dar statisticile arata ca
aceasta dieta a reusit doar sa ridice nivelul de obezitate, al trigliceridelor
si al LDL.
Restrictia
de CH este mai sanatoasa pentru toti oamenii. Consumand doar cantitati mici de
CH cu actiune lenta, se poate preveni hiperglicemia postprandiala.
4. Respectarea legilor numerelor mici
Dr. Bernstein recomanda cantitati mici de CH cu actiune lenta. O cantitate mare de CH cu actiune lenta va avea acelas efect asupra zaharului in sange (de hiperglicemie) ca si o cantitate mai mica de CH cu actiune rapida.
Cateva
notiuni de dieta:
Proteinele
Alimentele
bogate in proteine de origine animala au doar aprox. 20% proteine (aprox. 6 g
pe uncie), restul fiind apa de grasime si altele.
Sub
efectul glucagonului, 36% din aceste 6 g pe uncie pot fi transformate foarte
lent in glucoza. Nici carbohidratii si nici grasimile nu pot fi transformate in
proteine. Pentru un control bun al glicemiei, dieta unui diabetic trebuie sa
acorde o importanta cuvenita pentru proteine.
Am fost
conditionati sa credem ca proteina este o otrava mai mare decat zaharul si ca
este cauza bolilor de rinichi.
- Nondiabeticii care mananca multe
proteine nu fac boli renale.
- Diabeticii cu glicemii normale nu au
boli renale.
- Nivelurile ridicate de proteine
dietetice nu provoaca boli de rinichi la diabetici sau nondiabetici.
- Incidenta bolilor renale la
vegetarieni este aceeasi ca incidenta bolii renale la nonvegetarieni.
- Un hamburger (85 g) – proteinele din
acesta pot fi transformate incet de ficat in aprox. 6 g glucoza.
Lipidele
Este un
mit ca mai mult de jumatate dintre americani sunt supraponderali din cauza unei
alimentatii bogate in grasimi.
Este
gresita teoria ca exista o legatura inevitabila intre proteine, grasimi si
nivelele mari de colesterol din sange si ca pentru a scadea in greutate si a
reduce colesterolul, tot ce trebuie sa faci este sa mananci multi carbohidrati,
sa limitezi consumul de carne si sa tai din grasimi cat mai mult posibil.
De la
inceputul anilor ’70, consumul de grasimi al americanilor a scazut de la 40% la
34%, nivelul colesterolului a scazut din sange. Obezitatea a ramas constanta
intre 1960-1980. Din 1980 a crescut rapid obezitatea si diabetul. Aceste doua
afectiuni cresc riscul bolilor de inima.
Spre
deosebire de gandirea traditionala, un studiu publicat in Jurnalul Colegiului
American de Nutritie a demonstrat cum “caloriile grasimi” sunt aprox. aceleasi
cu “calorii carbohidrati”.
Insulina - Legarea
grasimilor
Blocurile
de acizi grasi construite de grasimi pot fi metabolizate (arse), stocate sau
transformate de organism in alti compusi in functie de ceea ce cere acesta. In
consecinta, grasimile sunt intotdeauna in fluxul organismului, fiind depozitate
pentru a putea fi transformate in energie.
Valoarea
trigliceridelor (forma de depozitare a grasimilor) in sange la un moment dat va
fi determinata de ereditatea dv., nivelul de exercitiu, nivelul de zahar din
sange, dieta dv., grasime abdominala, grasime pentru muschi, si in special de
consumul dv. recent de carbohidrati.
Persoanele
slabe tind sa fie foarte receptive la insulina si au un nivel scazut al
trigliceridelor in sange. Dar chiar si nivelele lor de trigliceride vor creste
dupa o masa bogata in carbohidrati, iar zaharul in exces din sange se
transforma in grasime.
O
friptura mancata fara carbonidrati langa ea nu necesita multa insulina pentru a
mentine glicemia constanta, iar nivelul mic de insulina va determina doar o
cantitate mica de grasime pentru a fi stocata.
Daca
mancam un desert “fara grasimi” cu acelasi nr. de calorii ca friptura, nivelul
necesar de insulina va fi mult mai mare in scopul de a acoperi zaharul din
desert. Insulina ajuta la crearea rezervelor de grasimi. Daca nu veti face un
maraton dupa acel desert, cea mai mare parte din zaharul din singe nou creat nu
va fi ars pentru energie, ci va fi transformat in grasimi si acestea vor fi
depozitate. Consumul de grasimi cu carbohidrati poate incetini digestia, iar
ridicarea glicemiei este incetinita si ea.
O mare
parte a creierului este construita din acizi grasi. Fara acizi grasi esentiali
nu putem trai. Acizii grasi esentiali (LNA omega-3 si LA omega-6 ), ca si
aminoacizii esentiali, nu pot fi fabricati de organism, fara ei nu putem trai
si trebuie sa-i aducem prin alimentatie.
La
diabetici, valorile ridicate de lipide in sange nu apar din cauza grasimilor
alimentare in exces, ci din cauza excesului de zaharuri.
• „Cand
am avut dieta bogata in CH si scazuta in grasimi (timp de peste 30 de ani) am
avut trigliceride ridicate si colesterol ridicat (peste 300 mg/dl) si am
dezvoltat un numar de complicatii vasculare.”
• „Cand
am avut dieta foarte scazuta in CH si nu am restrictionat grasimile, nivelul
lipidelor din sange a scazut.”
Contrar
mitului popular, grasimea nu este un demon. Este modul organismului de a stoca
energie si mentinerea organelor esentiale cum ar fi creierul. Fara acizi grasi
esentiali, corpul vostru va inceta sa functioneze.
Glucidele
Este un
mit ca americanii sunt supraponderali din cauza consumului excesiv de grasimi.
Vina este in mare masura a grasimilor provenite din zahar, amidon si alte
alimente bogate in carbohidrati.
Vitaminele si suplimentele minerale
Este
cunoscuta practia prescrierii acestora pentru diabetici. Aceasta se intampla
pentru ca ei au hiperglicemii, urineaza foarte mult si elimina aceste vitamine
solubile in apa si mineralele. Daca aveti glicemii bune, o dieta bogata in
fasole, spanac, varza, conopida in fiecare zi, nu mai trebuiesc acele
suplimente.
Factori de risc pentru boli de inima
Diabeticii
au niveluri crescute de LDL (colesterol ”rau”) si mai mic nivelul de HDL
(colesterol ”bun”) chiar daca ADA a scazut nivelul de grasimi din dieta.
Nivelurile
mari de zaharuri in sange cresc coagularea sangelui care, la randul ei, poate
cauza atacuri de inima.
In
1995, intr-un articol din Journal Nutritional Biochemistry s-a demonstrat ca o
dieta bogata in proteine face sa creasca capacitatea rinichilor de a secreta
amoniac care regleaza echilibrului acido-bazic prin eliminarea de acizi.
Nefropatia diabetica nu apare cand glicemia este normala. Proteinele nu produc
nefropatie diabetica.
In
1996, Journal of American Medical Association a publicat un rezumat al 56 de
studii care demonstrau ca consumul crescut de proteine la nondiabetici a redus
tensiunea arteriala.
Restrictiile de sare sunt potrivite pentru toti
diabeticii?
Hiperglicemia
poate cauza si hipertensiune. Normalizarea glicemiei va normaliza si tensiunea
la persoanele care nu au probleme renale. Insulina stimuleaza excesiv sistemul
nervos simpatic, care la randul sau accelereaza inima si determina cresterea
tensiunii arteriale.
Un
studiu a aratat ca la indivizii hipertensivi, tensiunea arteriala este direct
proportionala cu nivelul insulinei serice.
Un alt
studiu (1988 din Glasgow, Scotia) a demonstrat ca restrictia de sare a crescut
rezistenta la insulina la diabetici de tip 2.
Alte
studii au demonstrat ca:
- sarea are o importanta mica in
hipertensiunea arteriala;
- restrictia sarii creste
rezuistenta la insulina si astfel poate creste tensiunea arteriala
indirect.
Un
raport (1998) al Jurnalului de Endocrinologie si Metabolism a demonstrat ca
restrictia de sare la nonhipertensivi, diabetici tip 2, a redus sensibilitatea
la insulina cu 15%. Un articol din Jurnalul American de Hipertensiune a gasit
un efect similar la indivizii hipertensivi.
Din
experienta Dr. Bernstein aflam ca reducerea glucidelor alimentare este mult mai
eficienta in cresterea glicemiei dupa masa, iar glicemiile bune aduc profile
lipidice imbunatatite.
Despre indicele glicemic:
Indicele glicemic al alimentelot s-a stabilit pe un
numar de persoane nondiabetice.
- Trebuie stiut ca la diabetici glicemia
creste mult mai mare la acele alimente decat la nondiabetici.
- Digestia carbohidratilor la o
masa dureaza cel putin 5 ore (in absenta gastroparezei) si indicele
glicemic ignora efectele asupra glicemiei care dureaza mai mult de 3 ore.
- Indicele glicemic este o medie, iar
aceste cifre variaza considerabil de la o persoana la alta, de la un
moment la altul si de la un studiu la altul.
„Un produs alimentar care face sa creasca foarte mult glicemia mea, poate avea un efect redus la unul din pacientii mei care face alt tip de insulina”.
Concluzia
este ca indicii glicemici nu sunt „fiabili” si nu va vor ajuta sa va mentineti
glicemia normala.
Ce dieta este buna pentru tine?
Diabeticii
nu pot procesa carbohidratii si totusi dietele pentru ei sunt cu 50-60%
carbohidrati din caloriile totale/zi si o cantitate mica de grasimi. Motivul
istoric a fost frica de grasimi si a problemelor cardiovasculare.
In
1994, ADA a declarat ca diabeticii ar putea manca orice, inclusiv zahar. Dr.
Bernstein prescrie o dieta foarte saraca in CH, aprox. 30 g de CH pentru 3 mese
pentru normalizarea glicemiilor.
„Din
experienta mea, dieta ADA nu poate functiona pentru oricine”, spune dr.
Bernestein si sunt si alte voi care sustin ideea aceasta.
„Diabetul
este o boala de intoleranta a carbohidratilor”, spune Sansum Jovanovic. Ea
prescrie alimente cu carbohidrati scazuti mult sub recomandarile ADA.
Dr.
Bernstein spune ca oamenii pot trai fara carbohidrati, dar nu pot trai fara
acizi grasi esentiali si aminoacizi esentiali (care se gasesc in alimentele
bogate in proteine). Cand a avut complicatii, a trecut de la o dieta bogata in
CH si saraca in grasimi la o dieta saraca in CH si mai bogata in grasimi (nu
orice grasimi) si a reusit ca acele boli sa devina reversibile (boala de
rinichi si cea cardio-vasculara).
Endicronologul
David Ludwig spune ca cu cat cresc dozele de insulina, cu atat creste si
foamea.
Pacientii
se ingrasa pentru ca mananca mai mult, iar insulina favorizeaza depunerile de
grasime.
Intelegerea chimiei grasimilor:
Cele
mai multe grasimi din corpurile noastre si din produsele alimentare pe care le
consumam sunt sub forma de trigliceride. Nivelele ridicate ale trigliceridelor
in sange au fost legate de predispozitia pentru boli de inima, dar aceste
trigliceride nu provin direct de la grasimile alimentare, ci sunt fabricate de
ficat de la orice exces de zaharuri, care nu au fost utilizate ca sursa de
energie.
Sursa acestor zaharuri in exces este un produs alimentar care contine carbohidrati, in special zahar rafinat si faina alba.
Acizii
grasi sunt:
- saturati – pot fi fabricati de organism din
carbohidrati sau se gasesc in grasimi si uleiuri animale tropicale
- mononesaturati – frecvent
intalniti in produsele alimentare – acidul oleic – in ulei de masline, de
migdale, nuci pecan, caju, alune, avocado
- polinesaturati – cel mai frecvent intalniti
in alimentele noastre sunt Omega – 6 si omega – 3. Organismul nu poate
produce acesti acizi grasi si sunt numiti „esentiali”.
Uleiurile
polinesaturate nu trebuie sa fie incalzite sau folosite la gatit. Toate
grasimile si uleiurile de origine vegetala sau animala sunt o combinatie de
acizi grasi saturati, acizi grasi mononesaturati si acid linoleici
polinesaturati si acid linoleic.
In
general, grasimile animale, cum ar fi untul, untura si seul (grasimea de oaie
si de vaca) contin aprox. 40-60% grasimi saturate.
Pericolele acizilor grasi polinesaturati
Mult
timp ni s-a spus ca uleiurile polinesaturate sunt bune pentru noi si ca
grasimile saturate cauzeaza cancer si boli de inima. Totusi s-a demosntrat ca
un consum in exces de uleiuri polinesaturate a contribuit la un numar mare de
boli, inclusiv cresterea bolilor de inima si a cancerelor, disfunctii ale
sistemului imunitar, afectarea ficatului, organelor de reproducere si a
plamanilor; tulburari digestive; capacitatea de invatare, depresia.
Prea multi acizi grasi Omega-6
Cercetari
recente spun ca prea mult Omega 6 in dieta creeaza un dezechilibru, care poate
duce la tendinta crescuta de a forma cheaguri de sange, inflamatie,
hipertensiune arteriala, de iritare a tractului digestiv, functia scazuta a
sistemului imunitar, sterilitate, proliferarea celulelor.
Prea putini acizi grasi Omega–3
Cercetatorii
sustin ca dieta americana are un exces de Omega – 6, in timp ce este deficitara
in Omega -3. Cele mai multe uleiuri vegetale comerciale contin foarte putin
acid linoleic Omega – 3 si cantitati mari de acid linoleic Omega – 6.
Beneficiile
grasimilor saturate
Acestea
au multe roluri importante in chimia corpului:
- acizii grasi saturati constituie
cel putin 50% din membranele celulare;
- joaca un rol vital in sanatatea
oaselor noastre;
- protejeaza ficatul de alcool si
alte toxine;
- intensifica sistemul imunitar;
- acizii grasi Omega – 3 sunt mai
bine retinuti in tesuturi cand dieta este bogata in grasimi saturate;
- inima se bazeaza pe aceasta
rezerva de grasime in momente de stres;
- ne protejeaza impotriva microorganismelor daunatoare din tractul digestiv.
Dovezi
stiintifice, evaluate sincer, nu sustin afirmatia ca „infundarea arterelor” cu
grasimi saturate cauzeaza boli de inima. Evaluarea grasimilor de pe artere
arata ca doar aprox. 26% sunt grasimi saturate, restul sunt grasimi nesaturate,
dintre care mai mult de jumatate sunt polinesaturate.
Despre colesterol
Aici,
de asemenea, publicul a fost dezinformat. Vasele noastre de sange se pot
deteriora in mai multe moduri: fie prin iritatii cauzate de radicali liberi sau
virusi, sau pentru ca sunt slabe structural – si cand se intampla acest lucru,
organismul vine cu o substanta naturala de vindecare pentru a repara
deteriorarea.
Colesterolul este un alcool de inalta greutate moleculara care este fabricat in ficat si in majoritatea celulelor umane.
Ca
grasimi saturate, colesterolul fabricat de organism sau consumat alimentar
joaca mai multe roluri vitale:
- impreuna cu grasimi saturate,
colesterolul din membrana celulelor da acestora rigiditatea necesara;
- daca dieta are un exces de acizi grasi
polinesaturati, acestia inlocuiesc acizii grasi saturati din membrana
celulelor, iar peretii celulelor devin moi;
- daca se intampla asa, colesterolul din
sange este „condus” in tesuturi pentru a le da rigiditatea necesara. De
aceea, nivelul colesterolului din organism poate arata scazuyt temporar
atunci cand in dieta inlocuim grasimile saturate cu uleiuri
polinestaturate;
- actioneaza ca un precursor al
colesterolului la hormoni care ne ajuta sa facem fata stresului si de a
proteja organismul impotriva bolilor de inima si a cancerului, precum si a
hormonilor sexuali;
- colesterolul este un precursor al
vitaminei D, o vitamina solubila in grasimi, necesara pentru sanatatea
oaselor si sistemului nervos, buna crestere, metabolismul mineral, tonusul
muscular, productia de insulina, reproducerea si functia sistemului
imunitar;
- sarurile biliare sunt realizate din
colesterol. Bila este vitala pentru digestie si asimilare de grasimi din
dieta;
- studii recente arata ca actioneaza ca
un colesterol antioxidant. Aceasta este explicatia probabil pentru faptul
ca nivelul de colesterol creste cu varsta. Ca un antioxidant, colesterolul
ne protejeaza impotriva radicalilor liberi, care dus la boli de inima si
cancer;
- colesterolul este necesar pentru buna
functionare a receptorilor de serotonina;
- joaca un rol important in mentinerea
starii de sanatate a peretilor intestinali.
Acesta
este motivul pentru care dietele vegetariene cu colesterol scazut pot duce la
sindromul de intestin permeabil si alte tulburari intestinale.
Colesterolul
nu este o cauza a bolilor de inima, ci acesta este mai degraba o arma
antioxidanta puternica impotriva radicalilor liberi din sange si o substanta
care face reparatii, care ajuta la vindecarea deteriorarii arteriale.
Totusi
acesta poate fi colesterol oxidat daca este expus la caldura si la oxigen si
poate sa promoveze o deteriorare a celulelor arteriale.
Nivelul
crescut al colesterolului de multe ori indica faptul ca organismul are nevoie
de colesterol pentru a se proteja de radicalii liberi. La fel cum o forta mai
mare a politiei este necesar intr-o localitate in care crima se produce
frecvent. Asa ca este nevoie de colesterol intr-un organism slab hranit, pentru
a proteja individul de o tendinta la boli de inima si cancer. Blamarea
colesterolului pentru bolile coronariene este ca si cum ai invinui politia
pentru crima si furt intr-o zona cu nivel ridicat al criminalitatii.
Hipotiroidisumul
va duce deseori la un nivel ridicat al colesterolului. Cand functia tiroidei
este slaba, de obicei din cauza unei diete bogate in zahar si saraca in iod,
vitamine liposolubile si alti nutrienti, organismul va fi „inundat” cu
colesterol in sange ca un mecanism de adaptare si de protectie, oferind o
supraabundenta de materiale necesare pentru a se vindeca tesuturi si pentru a
produce steroizi de protectie. Persoanele cu hipotiroidism sunt foarte
sensibile la infecii si boli de inima.
Cauza si tratamentul bolilor de inima
Vinovate
pentru bolile de inima nu sunt grasimile animale si colesterolul, ci mai
degraba o serie de factori regasiti in dietele moderne:
- consumul in exces de uleiuri vegetale
si grasimi hidrogenate;
- consumul in exces de glucide rafinate
sub forma de zahar si faina alba;
- deficiente minerale, in special
nivelurile scazute de magneziu de protectie si de iod;
- deficiente de vitamine, in special de
vitamina C, necesara pentru integritatea peretilor vaselor de sange, si de
antioxidanti precum vitamina E si Seleniu, care ne protejeaza de radicalii
liberi.
Cel mai
bun mod de a trata bolile de inima nu este sa se concentreze pe reducerea
colesterolului, pe medicamente sau pe alimentatie, ci de a se consuma o dieta
bazata pe alimente de origine aminala bogate in vitaminele B6 si B12, de a
sustine functia tiroidiana prin utilizarea in fiecare zi a sarii de mare, o
sursa buna de iod, de a evita deficientele de vitamine si minerale care fac
peretii arterelor mai predispusi la rupturi si de acumulare de placa; de a
elimina alimentele procesate, care contin glucide rafinate, colesterol oxidat
si radicali liberi, care contin uleiuri vegetale si determina organismul sa
aiba nevoie de reparatii constante.
Vitaminele liposolubile
Acestea
sunt vit. A, D, K si E. Untul este cea mai buna sursa pentru aceste substante
nutritive importante, care sunt „catalizatori” sau „activatori”. Fara ele nu
putem sa utilizam mineralele din alimente.
Compozitia diferitelor grasimi
In
concluzie, alegerea noastra pentru folosirea grasimilor si uleiurilor in
alimentatie este foarte importanta. Cei mai multi oameni, in special sugarii si
copiii in crestere, trebuie sa beneficieye de mai multa grasime in dieta, decat
o cantitate prea mica.
Grasimea
pe care o consumam trebuie aleasa cu grija:
- Evitati toate alimentele
procesate care contin grasimi si uleiuri hidrogenate polinesaturate.
- Consumati uleiuri vegetale
traditionale, cum ar fi uleiul de masline extravirgin si cantitati mici de
ulei nerafinat de seminte de in.
- Mancati galbenusuri de oua si alte
grasimi animale cu proteinele de care sunt ataste.
- Consumati unt de buna calitate, cu
asigurarea ca este un aliment esential sanatos pentru dv. si toata familia
dv.
Grasimile
nu ridica glicemia.
Alte
proprietati ale acidului Alpha Lipoic:
Acesta inhiba glicozilarea proteinelor si astfel poate reduce incidenta complicatiilor diabetice pe termen lung; creste sensibilitatea la insulina.
Acesta inhiba glicozilarea proteinelor si astfel poate reduce incidenta complicatiilor diabetice pe termen lung; creste sensibilitatea la insulina.
Insulina bazala
Dr.
Bernstein spune ca nu exista actiune de 24 h a insulinei bazale. Cand a fost
tanar, pentru a acoperi dieta in carbohidrati a injectat si 120 u.i./zi de
insulina NPH. Era nevoie de cel putin 2 saptamani pentru ca umflaturile de la
locul injectiilor sa dispara.
Un
volum mai mare de lichid injectat sub piele va necesita mai mult timp sa fie complet
absorbit de catre vasele de sange din apropiere decat un volum mic.
Insulina
bazala trebuei sa fie folosita exclusiv pentru a preveni cresterile de zahar in
sange in timpul postului. „Din experienta mea stiu ca insulina cu actiune
prelungita nu dureaza 24 h atunci cand se administreaza in doze corespunzatoare
bazale, iar nivelele excesive de insulina vor afecta in mod negativ
vascularizatia.” In studiile clinice s-au folosit doze mai mari decat necesarul
adevarat de insulina bazala, iar acestea au convins FDA ca o injectare dureaza
24 h.
Rezistenta la insulina produsa de hiperglicemii
Exista
cel putin 5 cauze ale rezistentei la insulina: deshidratarea; infectia;
obezitatea; hipertensiunea arteriala si hiperglicemia. Rezistenta la insulina,
cel putin pentru persoanele cu diabet tip 1, apare odata cu cresterea nivelului
de zahar in sange.